OD BLOGOVANIA SOM NEČAKALA ZÁROBOK | MOJE MYŠLIENKY

by - februára 25, 2020

Písanie rôznych článkov, úryvkov bolo vždy tak trochu súčasťou mňa. Písala som od čias, čo som bola na základnej škole. Už vtedy som chcela niečo tvoriť, síce to vždy boli len plytké články plné "nezmyslov" avšak ja som sa v tom chcela stále zlepšovať. Áno, ako prvé som mala založený blog na stránke blog.cz - na úplne prvý si nespomínam (mohla som mať asi 12), aj keď som ho donedávna vedela, ale dávam sem aspoň blog z roku 2010 TU. Musím povedať, že tam nie je nejako veľa článkov - písala som tam niečo o sebe, ale vystupovala som pod prezývkou a tiež som pridávala nejaké fotky celebrít - to vtedy fičalo. 

Medzi tým som mala mnoho blogov spolu s mojou kamarátkou, avšak to tu asi nebudeme vyťahovať. Prešiel nejaký čas a mňa v roku 2013 napadla prezývka ALEXXIEW (vznikla tak, že som si vytvárala IG profil a Alexie bolo obsadené, dala som si Alexxie taktiež obsadené takže bolo treba doplniť niečo na koniec slova ale číslo som nechcela, tak som tam dala dvojité W) a s ňou som vytvorila aj blog, ktorý sa podľa toho volal TUNa tomto blogu som zverejnila už aj svoju fotku a začala písať aj o sebe, o svojich záľubách a o všetkom čo ma baví. 

Ešte chvíľku zostaneme v roku 2013, kedy som mala 16 rokov a založila som si po prvýkrát moju stránku na blogspot.sk - nie, nie je to tento blog ale starší TU. Na tomto blogu som sa začínala viac venovať kozmetike a tiež aj móde. Boli to články väčšinou spojené s outfity, či rôznymi foteniami. Písala som aj o tom kde som bola, čo som robila - bol to skôr osobnejší blog a začínala som teda rozvíjať hlavne tému mňa, čo mňa baví, čo ja nosím... Posledný článok na tomto blogu pribudol v roku 2015 a začiatkom roka 2016 som už začínala s týmto aktuálnym a najhlavnejším. 

Od roku 2008 sme sa presunuli až k roku 2016, kedy vznikol tento blog, ktorý spravujem do dnes, teda už vyše 4 rokov. Áno je to veľmi dlhá doba, okolo 8 rokov práce a stále som nevedela nič o spoluprácach. Preto to spomínam, pretože v dnešnej dobe si ľudia vytvoria blog, len preto aby niečo získali zadarmo alebo zarobili. Ale to som už odbočila, o tom neskôr. 

Neviem či si niekto pozeral aj archív mojich článkov, pretože tie prvé sú naozaj hrozné. Určite ich nevymažem, tak ako som nevymazala ani prechádzajúce blogy, ale keď sa teraz na to pozerám tak sa na tom trochu pousmejem. Väčšinou som písala o líčeniach, ktoré ma bavili najviac. Robila som rôzne recenzie, obľúbené produkty avšak všetky som si sama kupovala. Tiež som robila sútaže do ktorých som si kupovala produkty za svoje peniaze.
Na tomto blogu nastali prvé zlomy a teda prvé spolupráce. Tá mi prišla po 37 napísaných článkoch a bola to spolupráca s čínskym eshopom Sammydress, kde mi dali okolo 40€ aby som si niečo vybrala a chceli za to článok. Ja som samozrejme celá bez seba hneď spoluprácu prijala ale nechápala som tomu. Prečo mi niekto chce dať niečo zadarmo? Prečo práve mne? Vtedy som vôbec netušila, že za takéto spolupráce sa ešte aj platí. Ďalšia spolupráca prišla ale za 2 mesiace a tiež s čínskym eshopom Zaful za tých istých podmienok. 

Od roku 2017 mi začali chodiť raz za nejakú dobu ponuky spoluprác a ja som všetko brala, myslím si, že každý kto sa tomu venuje vie o čom hovorím. Či to bola spolupráca s keratínom, bieliacimi prípravkami na zuby... všetko som chcela otestovať. Spolupráca ktorú som zažila prvýkrát cez instagram bola s dosť známou značkou Bioderma. Bola jednorázová, kedy mi poslali obrovskú krabicu produktov a tiež aj produkty do sútaže a ja som nechápala. Bola som z toho maximálne šťastná, že som dokázala to že mi firma poslala niečo zadarmo, lebo chcú aby som o tom napísala. 

V tomto čase mi ma všimla či už na blogu alebo na instagrame aj firma Yves Rocher, čo bol pre mňa tiež veľký šok. Mimochodom s YR spolupracujem dodnes, čo som veľmi rada. A vtedy som si uvedomila, že to má vlastne dosť veľký význam čo robím a že sa mi v tom začína celkom dariť. Ďalšie spolupráce som riešila už aj cez instagram napríklad so značkou Astrid, Mary Kay či Gosh. 

Prvý veľký skok bolo pre mňa prvé pozvanie na akciu. Bolo to z blogerskej spoločnosti a išla som tam aj so @sajafrey. Skôr to bolo také zoznamovanie, hovorili nám o blogovaní a dali sme si palacinky. Avšak prvá oficiálna akcia na ktorej som sa aj spoznala s blogerkami boli raňajky s Mary Kay, najedli sme sa, porozprávali a s produktami na testovanie sme išli domov. A takto to pokračovala aj s inými akciami a eventami na ktoré chodím dodnes. 

Druhý veľký skok pre mňa bolo zaplatenie za moju prácu. Pomaly som sa dostávala do štádia kedy mi chceli značky poslať produkty na otestovanie ale za článok/IG post mi chceli aj zaplatiť. Prvé takto zarobené peniaze boli pre mňa niečo neskutočné. 

Ten pocit keď začnete na niečom pracovať vo veľmi mladom veku, nikto nevie čo vlastne robíte, všetkým to príde len ako zábava a vy zrazu začnete dostávať produkty zadarmo na testovanie, odprezentovanie a neskôr začnete zarábať? Áno, je to niečo veľké, čo som vytvorila ja sama. Síce na mojom instagrame nie je 50K, 100K ľudí ale tiež som sa nemusela zviditeľňovať pomocou nejakej realityshow. Viem, že tých mojich 10 tisíc som si tvrdo odpracovala aby som sa dostala až sem, preto si to o to viac vážim a tiež aj tých ľudí. A možno niektorí prišli na môj instagram práve prostredníctvom súťaže, ktorú som sama zafinancovala a zostali tu dodnes a podporujú ma v tom čo robím.

A prečo som sa rozhodla napísať tento článok? Dnes ma jedna dievčina spomenula v jej stories a napísala tam, že ma sleduje už od roku 2017 a neľutuje ani jeden deň. Toto ma dostalo! Je to niečo neskutočné, keď vás ľudia takto podporujú v niečom čo Vás baví robiť. Takže som nesmierne rada za každého jedného z Vás, či už prišiel pred 4 rokmi alebo včera. Budem pokračovať vo svojej práci a snažiť sa Vás motivovať aby ste sa aj vy venovali tomu, čo máte radi. Aby ste neprestali dúfať, pretože môj úspech ktorý som ani neočakávala prišiel až po niekoľkých rokoch. Držím palce každému jednému z Vás!

You May Also Like

3 komentárov

  1. Asi odpadnu!! :) Jsem strašně ráda, že jsem Ti udělala až takovou radost :) Každopádně, za tím, co jsem řekla si stojím a Tys to v tomhle článku dokonale popsala. Pracuješ tvrdě a spoustu tomu obětuješ, zároveň je psaní velká část Tebe. A to je na tom všem nejdůležitější. Věřím tomu, že jednou bude úplně každý vědět, kdo jsi <3

    Pauline's Tiny World

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je krásné, když někdo umí ocenit tvou práci a snahu. :-) Věřím, že to nebylo jednoduché dostat se tam, kde jsi nyní, že tě to stálo investice, ale to je se vším, pokud chce člověk něčeho dosáhnout, musí investovat. :-) Moc ti přeji tvůj úspěch a věřím, že do dalších let bude pokračovat. :-)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článok! Musím sa priznať, že aj ja ťa sledujem asi od začiatku. Pamätám si tvoje články o líčení, stále som sa na nich rada pozerala, lebo ma fakt bavili. Lenže potom som blogovať prestala a po 2 rokoch som sa vrátila.
    Blog som si založila z dvoch dôvodov. Prvý bol ten, že som čítala viaceré blogy a doslova ma pálili oči od tých gramatických chýb a hlúpostí, ktoré ľudia dokážu napísať. Tak som si povedala, že ak môže niekto taký písať, prečo by som nemohla aj ja :D A druhá vec... často som hľadala recenzie na nejaké produkty a nenašla som ich. Na tých profi blogerkách ma hnevalo, že mnohokrát recenzovali kozmetiku, ktorú som si nemohla dovoliť a musela som siahať po niečom lacnejšom.
    Čo sa týka spoluprác, tak isto som mala Zaful, Maybelline mi posiela nejakú kozmetiku občas. Ale teraz musím začínať "od nuly". Na jednej strane ma to mrzí, ale na druhej strane som sa vrátila k blogu preto, lebo mi to chýbalo. A tiež sa za niektoré články hanbím, ale povedala som si, že ich nevymažem, lebo aj keď je ten článok jeden z prvých, stále ho ľudia hľadajú.
    Už dávnejšie som sa chcela k blogovaniu vrátiť, ale stále mi do toho niečo prišlo. Teraz som s5 a dúfam, že mi to vydrží čo najdlhšie.
    Nicol z World of Nicol

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram